Wie ben ik?

Ik ben Hennie. Ik houd ontzettend van lezen. Of het nu een roman, thriller, young adult of fantasy boek is, ik lees ze allemaal heel graag. 

Ik lees heel graag in fysieke boeken. De geur, de bladzijdes, de kaft en gevoel zorgen voor een echte complete beleving. Toch lees ik ook regelmatig via mijn e-reader. Vooral in bed als het donker is, vind ik dat perfect. 

Ik heb altijd in het onderwijs gewerkt. Met kinderen werken is het allermooiste dat er is. Kinderen zien groeien in hun zelfvertrouwen is prachtig. Ik ben ervan overtuigd dat een kind pas tot leren komt als het zich veilig voelt. Bij mij in de klas is er plek voor iedereen en mag iedereen zichzelf zijn. 

Door mijn chronische ziekte heb ik dagelijks minder energie dan een gemiddeld persoon. Ik zal het uitleggen dmv de "lepeltjes theorie". 

Hoe werkt de lepeltheorie?

Je kan je dagelijkse energievoorraad vergelijken met een bosje lepels. Elke activiteit kost je één of meerdere lepels. Van opstaan, douchen, je tanden poetsen, tot en met eten, werken of boodschappen doen.

 

Hoe gebruik je de lepeltheorie?

Als je met iemand praat over jouw chronische ziekte, kan je er lepels bij pakken. Er zijn altijd wel theelepels of soeplepels in de buurt. Je legt met de lepels uit hoe je jouw energie verdeelt over jouw dag:

Stel: je hebt 14 lepels. Bij elke activiteit leg je een lepel opzij:
Opstaan en aankleden? 1 lepel.
Met de bus naar je werk? Nog een lepel.
De hond uitlaten? Weer een lepel.

Wat is het voordeel van de lepeltheorie?

Met de lepels maak je zichtbaar hoe belangrijk het is dat jij slim met je lepels, je energie, omgaat. Voor mensen die geen chronische aandoening hebben, valt misschien nooit helemaal te begrijpen hoe goed jij je energie moet verdelen. Maar de lepeltheorie maakt wel heel goed duidelijk hoe het is om over elke bezigheid na te moeten denken en steeds keuzes te moeten maken. Zo kan je de ander helpen om te snappen hoe goed jij je energie moet verdelen om toch jouw dingen te kunnen doen.

Door mijn ziekte heb ik te maken met dagelijkse pijn. Ik ben inmiddels heel wat operaties verder. Met de juiste medicatie en aanpassingen in mijn dagelijks leven heb ik meestal dagen die voor mij goed voelen. Ik maak van elke dag mijn lievelingsdag; oftewel elke dag heeft iets moois of iets om dankbaar voor te zijn. 

Lezen kan ik altijd doen. Op onze comfortabele bank, op ons heerlijke bed, op de loungeset in de tuin of op een stoel op een rustig plekje. Overal kan ik genieten van mooie verhalen.